Сръбската кухня

Тъй като все повече и повече българи избират да прекарат Нова година в нашата съседка Сърбия и да се потопят атмосферата на този шумен и бляскав празник, решихме че трябва да ви разкажем и за едно от много приятните неща при пътуване в чужбина, а именно опитването на тяхната национална кухня. Сърбия се слави с немалко вкусни ястия, които ние българите можем да оценим.


Сръбската кухня е част от балканската кухня и има осезаемо влияние от гръцката, турката и българската кухня, както и от австрийската и унгарската. На запад се срещат доста морски храни, там средиземноморската кухня е дала своя отпечатък. В Източна и Южна Сърбия влиянието на Ориента е осезаемо (шкембе чорбата), а на север гулашът с телешко е пвлияно от Унгария.


Нещо, което може би вече знаем за сръбската е кухня е, че обикновено в повечето ястия присъства месо и то заема почти цялата чиния, а останалото е за гарнитура - зеленчуци, салата или пържени картофи. Сръбската кухня има чудесни, гъсти, леко подкиселени супи, наричани чорби. Приготвят се от бобови растения, кисело мляко, домати или от риба и зеленчуци. Любимата им бобена чорба, кяото е позната и у нас, при тях в нея задължително присъства някакъв колбас, било то наденица, свинско месо или сланина. Рибената чорба на сърбите пък се приготвя от няколко вида риба, ориз, картофи и зеленчуци, домати, лук, чушки и се сервира в котле.


Най-популярната храна в Сърбия си остава сръбската скара или лесковашка скара - кебапчета, плескавици, вешалица, гравче на тавче и други. Тя типично стар сръбски начин на приготвяне на печени ястия на скара от смляно месо, с леко лютив вкус, характерен за района на Поморавието и по-специално на град Лесковъц, от където идва и названието и?. В миналото каймата за лесковашката скара се е кълцала на ръка традиционалистите-готвачи все още предпочитат този начин на обработка на месото, тъй като при него ястията стават по-сочни и трудно прегарят. Също така според специалистите най-добрите лесковашки специалитети стават само когато се приготвя по традиционния начин на скара върху дървени въглища. Месото се оставя да престои, след което се смила и отново се оставя да престои при температура до 4°C за около 24 часа. Отново се смила и се омесва много добре. Едва след като се спазят тези подготовки каймата е готова за печене на скара.


От десертите по-популярните са тъй наречените колачи, което съвсем спокойно може да се преведе като сладкиши или торти. Те са много подобни на унгарските и австрийските десерти – добуш, сахер, щрудел и почти винаги в тях присъстват под една или друга форма плодове. Това е явен резултат от силното въздействие на централно- европейските държави върху сръбския гастрономичен вкус.Кухнята на Сърбия предлага още много изкушения, които съответстват на веселия и склонен към трапезни забавления нрав на западните ни съседи.


Вижте офертите ни за Нова година 2017 в Сърбия - тук, разполагаме с новогодишни оферти за Белград, Ниш, Лесковац и други.