Дестинация: Атина, Гърция част 2


Вижте част 1 с най-известните забележителности в Атина - тук. Град Атина е столица на Гърция и е един от най-важните градове на Гърция в продължение на няколко века. Тя е разположена в централната котловина на областта Атика, заобиколена е от 4 планини и е разположена около няколко хълма, като този на Акропола и Ликавит. Името на града е свързано с това на древногръцката богиня Атина, която е смятана за закрилник на града и символ на мъдростта. Атина е една от най-старите столици в Европа. Тя е обитавана от хора без прекъсване поне от 7 хиляди години. През 480 година пр.н.е. Атина е доминиращият град в Древна Гърция и през този период в града творят драматурзите Есхил, Софокъл и Еврипид, историците Херодот и Тукидид, лекарят Хипократ и философът Сократ.


Забележителности, които трябва да посетите на екскурзия или почивка до Атина, Гърция:

  1. Площад Синтагма е централния площад на града и едно от най-известните места в Атина. Той представлява огромен квадратeн площад, на който има големи сгради, които днес са банки, офиси, хотели. Площадът е кръстен на Конституцията, която първият крал на Гърция Ото е длъжен да предостави, след народния и военен бунт на 3 септември 1843 г. Синтагма е най-важният площад в модерна Атина, както от историческа и социална гледна точка, така и като център на търговска дейност и гръцката политика.
  2. Кифисия е елитно предградие на Атина със скъпи имения, вили и хотели.
  3. Пристанище Пирея е най-голямото пътническо пристанище в Европа. В близост до него е хълма Кастела, от който се открива страхотна гледка към Атина и Саронийския залив. Пирея се свързва със скъпи яхти, а крайбрежната част е пълна с ресторанти, барове и нощни клубове.
  4. Монастираки е малък площад в Атина, на който има много сергии със сувенири, дрехи, антиквариати и други.
  5. Квартал Плака в Атина е много красива част на града. Той се намира в подножието на Акропола и затова често е наричан "Квартал бна боговете". Повечето улици там са забранени за всякакъв вид превозни средства и разходките по тях са изключително приятни. Тесни китни улици, стари сгради, таверни, исторически забележителности - в Плака има много романтика и идилия.


Това са само част от основните забележителности в Атина, очаквайте следващите части от местата, които задължително трябва да посетите в столицата на Гърция.

Препоръчани от нас екскурзии и почивки до Атина, Гърция: 1.Обиколен тур Южна Гърция; 2.Санторини - Атина - Пиреа; 3.Великден в Атина